هابل سرنوشت نهایی راه شیری را در فاصله 100 میلیون سال نوری رصد کرد
به گزارش سفر به هند، حدود 100 میلیون سال نوری دورتر از ما و به وسیله تلسکوپ قدرتمند فضایی هابل، دو کهکشان یک پیش نمایش زودهنگام از سرنوشت کهکشان راه شیری را به ستاره شناسان نشان داده اند.
کهکشان های مارپیچی NGC 5953 و NGC 5954 که در فاصله 100 میلیون سال نوری از زمین قرار دارند، با توجه به نزدیکی بسیار زیاد با نام مشترک آرپ 91 (Arp 91) شناخته می شوند. این دو جرم در حال سپری کردن فرآیند ادغام کهکشانی هستند و مواد از دومی به سمت و به درون اولی توسعه یافته است.
اکنون هابل جزئیات تماشایی این ادغام را به تصویر کشیده که یک پیش نمایش از سرنوشت راه شیری است. طبق مدل های ما از این فعل وانفعالات کیهانی بزرگ، به تدریج دو کهکشان به هم می پیوندند و به یک کهکشان بیضوی بزرگ تبدیل می شوند. بدین ترتیب انتظار می رود که کهکشان راه شیری هم با چنین فرآیندی و طی ادغام با کهکشان همسایه، یعنی آندرومدا (Andromeda) به انتها برسد.
در حقیقت ادغام کهکشان ها در دنیا چیز غیرمعمولی نیست. فضا بسیار گسترده است و شاید تصور کنید که اجرام اغلب به هم برخورد نمی نمایند اما کهکشان ها در دریایی از هیچ چیز قرار نگرفته اند. بلکه آن ها اغلب به وسیله رشته های وسیعی از گازهای میان کهکشانی به هم متصل می شوند که می توانند به اسم بزرگراه های مادی عمل نمایند که کهکشان ها در طول آن ها به سوی هم کشیده شده اند.
تا کنون بسیاری از این نوع برخوردهای کهکشانی رصد شده است، اما چنین پدیده هایی در مقیاس زمینی حدود 1 میلیارد سال روی می دهند و بنابراین مشاهده هر برخوردی به تنهایی کل فرآیند را نشان نمی دهد و شامل لحظه ای از این فرایند خواهد بود. بنابراین با مطالعه جمعی برخوردهای کهکشانی است که می توانیم ترتیب رویدادها را تشخیص دهیم و آن ها را مدل سازی کنیم.
Arp 91 در مرحله ای است که دو کهکشان هنوز به طور قابل توجهی دچال آشفتگی نشده اند و ساختارهای مارپیچی آن ها هنوز سالم است. با این وجود برهم کنش آن ها باعث ایجاد انفجارهای ستاره ای در هر دو کهکشان شده است، زیرا گاز ورودی از کهکشان دیگر، شوک هایی را در ابرهای گاز مولکولی شکل گیری ستاره ها ایجاد می نماید و باعث تشکیل توده های متراکم تری می گردد که در خود فرومی ریزند و ستاره های نوزاد را تشکیل می دهند.
علاوه بر این، هر دو کهکشان دارای هسته کهکشانی فعال هستند. سیاهچاله های اَبَرپرجرم در مرکز که مواد را به شدت می بلعند. این فرآیند هم بادهای سیاهچاله ای قوی ایجاد می نماید که به سمت گازهای اطراف می وزند و شوک هایی ایجاد می نمایند که باعث تشکیل ستاره می شوند. بنابراین این دو کهکشان مکان های بسیار شلوغ و پرماجرایی هستند.
در نهایت هر دو با هم ادغام می شوند و ساختارهای مارپیچی آن ها در یک کهکشان روشن و تقریبا بدون ویژگی خاصی که به کهکشان های بیضوی معروف هستند، از بین خواهند رفت. جرمی که یا تشکیل آن حداقل چند میلیون سال فاصله داریم.
ادغام کهکشانی راه شیری و آندرومدا حتی از این هم پیچیده تر و شلوغ تر است. دانشمندان پیش بینی می نمایند که وقوع چنین پدیده ای حدود 4.5 میلیارد سال آینده شروع خواهد شد. البته جای نگرانی زیادی نیست، زیرا تا آن موقع یا بشر وجود نخواهد داشت، یا از کهکشان راه شیری رفته و یا سرنوشت دیگری را رقم خواهد زد. اما در هر صورت تماشای آنچه پس از ما روی خواهد داد، جالب توجه است.
عکس کاور: ادغام کهکشانی Arp 91
Credit: ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton; Acknowledgement: J. Schmidt
منبع: Science Alert
منبع: دیجیکالا مگ